Wednesday, March 14, 2007

Cara Masak Salmon

Hari ni terbaca satu blog, nama dia jom pancing, http://jompancingsokmo.blogspot.com. Tapi bukannya memancing yang menjadi tarikan aku tetapi resepi ikan salmon kat situ. Nengok gambornya, sedap bebenor. Namanya Resepi Salmon Goreng Dengan Sos Lemon,



Bahan-bahan ( utk 2 orang )
2 slices salmon
2 + 1 sudu besar lemon
1 sudu besar butter
1/2 sudu besar jus lemon
4 sudu besar air
garam secukup rasa
lada hitam secukupnya(3 kali pusing kalau guna bekas lada hitam)
daun bawang untuk hiasan
tepung gandum/ corn starch

Cara-cara:

Kerat 2 salmon dan buang kulitnya. Sapukan dengan tepung gandum.
Panaskan 2 sudu besar olive oil. Bila olive oil panas, besarkan api dan masukkan salmon.
Bila bahagian bawah salmon dah nampak kuning, balikkan dan masukkan pula 1 sudu besar olive oil lagi. Masukkan garam, dan lada hitam. Kemudian balik-balikkan salmon sehingga garing.

Keluarkan salmon dari kuali, masukkan pula air, butter dan jus lemon. Panaskan sehingga air meruwap dan sos lemon melekat kat sudu.

Tuangkan sos lemon ke atas salmon dan taburkan dengan daun bawang.
Kalau nak lagi sedap, sebelum letak samon tu pinggan tu panas sekejap dgn microwave. Lepas tu bolehlah letak salmon dan sos lemon di atasnya.


Ikan salmon ni kalo makan kat kedai mahal giler, jadi baikla pergi beli ikan tu sendiri dan masak kat rumah barula puas hati.

No comments: